A gabonamassza (vagy angol elnevezéssel  rice krispy treats) egy remek anyag, ami sokmindenre jó! A cukrászok előszeretettel használják figurák készítéséhez, mert könnyebb, mint a piskóta és könnyű vele dolgozni, formázni. Ezt egyelőre még nem tudom, mert ez volt az első alkalom, hogy elkészítettem, próbaverzióban, kis adagban, de azt hiszem, már most beleszerettem :) A neten kutakodva rengeteg frappáns ötletet találtam a felhasználására (pl. jópofa halloween tök, karácsonyfa, csillag, stb.), de akár magában fogyasztva is kiváló! Én elsődlegesen a jövő hétvégére készülő Villám McQueen tortához szeretném majd használni.

A torta csupacsokis lesz, így ezt is csokoládésra csináltam. A receptet a neten találtam, kicsit alakítottam rajta. Az eredetiben (itt olvasható) Kellog's-os rizspehely szerepel, ám egyrészt ilyet nem is nagyon találtam Pécsett, másrészt ezek elég drágák is, így némi keresgélés után sikerült szereznem másfajtát, olcsóbban (100Ft-os boltban, a 300g volt 400Ft).

A csokis gabonamassza recept:

180-200g csokoládés rizspehely
300g pillecukor
3ek vaj
2ek méz
60g étcsokoládé
2kk gumiarábikum (kihagyható)

Egy fémtálat gőzfürdő fölé tettem, megolvasztottam benne a vajat. A pillecukrot kisebb darabokra vágta, hogy gyorsabban olvadjon. Eleinte fakanállal dolgoztam, de a kézi habverő célravezetőbb volt. Nagyon hamar egységes masszát kaptam. Ekkor belekevertem a mézet, a csokoládét és a gumiarábikumot. Lekapcsoltam a gázt, majd beleszórtam a rizspelyhet. Gyorsan átforgattam, majd egy alaposan kivajazott tepsziben elterítettem. A tepszi mérete attól függ, hogy milyen vastag masszát szeretnénk.

Egy kis darabkát a kezembe véve megpróbáltam formázni; tényleg nagyon jól lehet vele dolgozni! A fantáziám persze azonnal meg is lódult... azt hiszem, a napokban ezzel fogok kísérletezgetni! :)

Jelen esetben csokis volt a recept. A későbbiekben más ízesítéseket is ki szeretnék próbálni, amihez be kell szereznem natúr puffasztott rizst, amit mintha a bioboltban láttam volna. Az árára nem emlékszem, de remélem, nem lesz vészes...