Az egyik sláger… Vilmoska, a lízing fiam 5. születésnapjára mi más is készülhetett volna…
Mivel most kezdtem el ismerkedni a gabonamasszával, így a figurát abból csináltam. Az alapja pedig extracsokis csokitorta lett.

Extracsokis csokitorta
Na, ez az, ahol nem szabad engedni az igazán jóból! A krémbe 75%-os étcsokoládé került! Nem kell megijedni, ez is beszerezhető olcsóbban (én konkrétan 290Ft-ért vásároltam 100g-os táblát egy „euro”-s boltban)!
Tészta

  • 5 tojás
  • 5ek cukor
  • 1ek szorbit
  • 4ek liszt
  • 1ek keményítő
  • 1ek vaj
  • 1kk édes tejsavó.-por
  • 50g csokoládé
  • 1ek tej
  • 3-4ek kakaópor
  • 1cs sütőpor
  • 1csipet só

Igen, ilyen „flancos” alapanyagok is kerültek bele :) ! A tejsavó-port és a keményítőt bioboltban vettem. A szorbit már keményebb dió volt… jópár helyet végigjártam, mire egy patikában sikerült beszereznem. A tejsavó-port „állományjavítóként”, a szorbitot pedig cukor-kiegészítőként és „nedvességnövelő anyagként” használtam. Természetesen ezek simán kihagyhatók, egy sima vajas-piskóta is tökéletes alap.
A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját a cukorral, a szorbittal és a vajjal és olvasztott csokival habosra kevertem (a csokit mikroban olvasztottam, kevés tejjel, többször megkeverve). A fehérjéből kevés cukorral és a sóval kemény habot vertem, majd összekevertem a masszával. Ez után óvatosan hozzáadtam a sütőporos, kakaós liszt-keményítő keveréket. Tényleg óvatosan, hogy a hab ne törjön össze benne. Sütőpapírral bélelt, nagyobb tepsiben készre sütöttem. Mikor kihűlt, kettévágtam, hogy két közepes lapot kapjak. Így nem kellett külön sütögetni a lapokat és egyenlő vastagok lettek.
Krém

  • 3dl tej
  • 1cs csokoládés pudingpor
  • 3ek kakaópor
  • 3ek cukor
  • 100g 75%-os étcsokoládé
  • 50g 40%-os étcsokoládé
  • 50g tejcsokoládé
  • 1ek rumaroma
  • 1ek tejszínes mogyoró-aroma
  • 150ml habalap
  • 60g vaj

A pudingporból 3kanál cukorral, kakaóporral és 3dl tejjel sűrű pudingot főztem. Mikor már nem volt forró, de még kellően meleg, beletettem a csokit és a vajat, hogy szépen beleolvadjanak. Kevés rum- és tejszínes mogyoró-aromával ízesítettem. A habalapból kemény habot vertem és a krémhez kevertem.
A lapokat megtöltöttem és kívülről is lekentem a krémmel, majd fondant bevonat került rá. A tetejére pedig a gabonamassza McQueen. Itt szintén cukorbevonatot használtam.

A gabonamasszából kialakítottam az autó alapját, majd elkezdtem kifarigcsálni a részleteket. Első körben nyújtott piros fondanttal akartam beborítani, de valahogy nem sikerült. Végül kicsit lágyabbal próbálkoztam, amit szép simára lapogattam rajta; így sokkal jobb lett. Felragasztottam a szemeket, a lámpákat és az egyéb díszcsíkokat.

A legnagyobb dicséret pedig Vilikétől: „Nézzétek, milyen szuper Verdás tortám van!” Ezért érdemes volt bíbelődni vele :D