Dórika Charlotte tortát kért a 7. születésnapjára. Díszítésnek valami csajosat szerettem volna neki, így esett a választás a cukorvirágokra és természetesen a pónira.

Piskótatekercs

  • 4 tojás
  • 4ek cukor
  • 1ek szorbit
  • 2ek tej
  • 4ek liszt
  • 1ek keményítő
  • 1kk tejsavó-por
  • ½ cs sütőpor
  • 1csipet só
  • baracklekvár a töltéshez

A tojásfehérjéből a cukorral és a szorbittal kemény habot vertem, belekevertem a sárgáját, a többi hozzávalót, majd sütőpapírral bélelt tepsiben vékony piskótalapot sütöttem, ügyelve rá, hogy ne száradjon ki, mert úgy nehezebb vele dolgozni. Mikor elkészült, melegen, sütőpapírostól feltekertem és pihenni hagytam.

Másnap kitekertem, megtöltöttem anyukám jófajta házi baracklekvárjával, majd újra feltekertem és közepes vastagságú szeletekre vágtam.

Barackos krém

  • 6dl tej
  • 2db tejszínes pudingpor
  • 5ek cukor
  • 80g vaj
  • 1konzerv barack
  • 1kk ciromsav (granulátum)
  • 50ml habalap

Díszítéshez

  • 150ml habalap
  • zöld ételfesték

 

Elkészítettem a pudingot a cukorral, majd mikor langyosra hűlt, belekevertem a vajat és a citromsavat, hogy kellemesen savanykás legyen. A habalapból kemény habot vertem és a kockára vágott barackkal együtt a krémhez kevertem, majd jól behűtöttem.

Egy gömbölyű jénai tálat kibéleltem folpackkal. Kirakosgattam a piskótatekercsekkel, a lyukakat is betömködtem piskótadarabokkal. A krémet belekanalaztam, majd az egészre egy kerek piskótalapot helyeztem. Bevallom töredelmesen, ez most éppen bolti volt, de a fenti piskótatésztából is meg lehet sütni, kerek tortaformában. Miután a hűtőben hagytam kicsit dermedni, tortatányérra borítottam, majd levettem róla a jénait. 
Nah, innen vált érdekessé a mutatvány… a terv az volt, hogy a tetejére kerül a póni és körberakom cukorvirágokkal… ráhelyeztem a pónit és akkor egy életre megtanultam, hogy a Charlotte torta nem egy stabil felépítmény; az egész elkezdett megrogyni! Nem tudom… lehet, hogy a póni sutyiban bevágott pár cukorvirágot, mert egy kissé súlyos lett :D

Így a tortára zöld hab és cukorvirágok kerültek. A póni pedig egy másik tortatányéron trónolt.

A póni

  • gabonamassza
  • csokis piskóta
  • 2ek vaj
  • 1-2ek tej
  • fondant
  • vattacukor

Először csak gabonamasszával próbálkoztam, de itt valahogy nem jött be annyira, nem volt az igazi a formázás. Ezért a gabonamasszához csokis piskótát morzsoltam, majd olvasztott vajat adtam hozzá és annyi tejet, amennyit felvett. Így egy nagyon jól gyúrható, formázható masszát kapta. Külön kialakítottam a fejet és külön a testet a lábakkal. A fejet bambuszpálcákkal rögzítettem. Az egészet bevontam fondanttal, majd kidíszítettem. A sörénye és a farka vattacukorból készült. Sajnos a bolti, dobozos vattacukor elég gyatrának bizonyult; nem lehetett szépen dolgozni vele, ráadásul nagyon hamar megolvadt :( ez látszik is a képeken.